Murowane
Tradycyjne zaprawy murarskie i tynkarskie cz.3
Zaprawa nie powinna mieæ wytrzyma³o¶ci wiêkszej ni¿ bloczek, poniewa¿ mo¿e to byæ przyczyn± powstawania rys i pêkniêæ w murze. Do pêkania elementów murowych mo¿e tak¿e prowadziæ zbyt du¿a sztywno¶æ zaprawy cementowej.
W trakcie prac murarskich nale¿y chroniæ przed wod± zarówno elementy murowe, piasek, jak i murowan± ¶cianê. Woda jest potencjalnym no¶nikiem soli rozpuszczalnych, które je¶li przedostan± siê do muru wraz z zapraw± lub wbudowywanym elementem murowym, mog± wp³ywaæ na wyst±pienie wykwitów solnych na elewacji.
Przy mieszaniu zaprawy z u¿yciem ciasta wapiennego nale¿y zwróciæ uwagê na kolejno¶æ dodawania sk³adników: woda, piasek, a na koniec - ciasto wapienne. Ogólnie, gdy stosujemy wapno w postaci ciasta wapiennego, to przed dodaniem go do sk³adników suchych nale¿y je rozrzedziæ wod±.
W przypadku sporz±dzania zaprawy z u¿yciem wapna hydratyzowanego najpierw nale¿y wymieszaæ suche sk³adniki, a potem stopniowo dodawaæ wodê do otrzymania jednolitej masy. Mieszanie mechaniczne powinno trwaæ ok. 3 minut.
Czas zu¿ycia zaprawy wapiennej powinien byæ krótszy ni¿ 8 godzin, a w temperaturze przekraczaj±cej 25˚C krótszy od 4 godzin.
Czas zu¿ycia zaprawy cementowo-wapiennej nie powinien przekraczaæ 5 godzin od chwili zarobienia, a w temperaturze powy¿ej 25˚C powinien byæ krótszy od 1 godziny.
W przypadku zaprawy cementowej, przy normalnych warunkach temperaturowych czas zu¿ycia powinien byæ krótszy od 2 godzin, je¶li temperatura przekracza 25˚C zaprawa cementowa powinna byæ zu¿yta praktycznie zaraz po zarobieniu.
Je¶li chodzi o prêdko¶æ wznoszenia murów, to najkrótszy czas od rozpoczêcia muru dolnej kondygnacji do rozpoczêcia na tym samym odcinku muru nastêpnej kondygnacji przy wysoko¶ci h [m] muru dolnej kondygnacji wynosi w dobach:
1. Dla zaprawy wapiennej przy h:
a. mniejszym od 3,5 m – 7 dób
b. pomiêdzy 3,5 a 5 m – 8 dób
c. pomiêdzy 5 a 7 m – 9 dób
2. Dla zaprawy cementowo-wapiennej przy h:
a. mniejszym od 3,5 m – 5 dób
b. pomiêdzy 3,5 a 5 m – 6 dób
c. pomiêdzy 5 a 7 m – 7 dób
Materia³y: Stowarzyszenie Przemys³u Wapienniczego
Opracowanie: Redakcja